Karaparanın Aklanmasının Önlenmesi (AML) ve Müşterini Tanı (KYC) Politikası
1. Karaparanın aklanmasının ve karaparanın aklanmasını kolaylaştıran ya da teröristlerin finansmanı veya yasadışı herhangi faaliyetin yasaklanması ve bunun önlenmesi için aktif çaba harcanması pocket-opt1on.com ve ortaklarının (buradan sonra «Firma» olarak anılacaktır) politikasıdır. Firma, yöneticileri, çalışanları ve ortaklarının Firma ürünleri ve hizmetlerinin karaparanın aklanması amacıyla kullanımlasını önlemekte bu standartlara bağlı kalmasını gerektirmektedir.
2. Bu Politika uyarınca karaparanın aklanması genel olarak, yasadışı kazançların yasal yollarla elde edildiği veya yasal varlıkları meydana getirdiği izlenimi vermesi amacıyla yasadışı yollarla elde edilen kazancın gerçek kaynağını gizlemeyi amaçlayan eylemlerde bulunmak olarak tanımlanmaktadır.
3. Genel olarak karapara aklama üç aşamada meydana gelmektedir. «Yerleştirme» aşamasında nakit finansal sisteme giriş yapar, burada yasadışı yollarla elde edilen nakit, ödeme emri ya da seyahat çekleri gibi parasal enstrümanlara dönüştürülür ya da finans kuruluşlarının hesaplarına aktarılır. «Bölüştürme» aşamasında fonlar, yasadışı kaynaklı paranın daha da bölünmesi için diğer hesaplara ya da diğer finans kuruluşlarına yatırılır ya da taşınır. «Entegrasyon» aşamasında fonlar ekonomiye yeniden girilir ve yasal varlıklar satın almak ya da diğer yasadışı faaliyetler veya yasal işletmelerin finansmanında kullanılır. Terörizmin finansmanı yasadışı yolları içermeyebilir ve bunun yerine daha sonra yasadışı amaçlarla kullanılacak fonların kaynağı veya kullanım amacını gizlemeyi amaçlar.
4. Görevleri Firmanın ürün ve hizmetlerini sunmak olan ve Firmanın müşteri tabanıyla doğrudan ya da dolaylı olarak ilgilenen her bir Firma çalışanının iş ile ilgili sorumluluklarını etkileyen geçerli kanun ve düzenlemelerin gerekliliklerini bilmesi beklenmektedir ve bu sorumlulukları her zaman ilgili kanun ve düzenlemelerin gerekliliklerine uygun şekilde sürdürmek bu çalışanın kesin görevi olacaktır.
5. İlgili kanun ve düzenlemeler arasında ve bunlarla sınırlı olmamak üzere şunlar yer almaktadır: Basel Bankacılık Denetim Komitesinin «Bankalarda Müşteriler için Gerekli Titizlik» (2001) ve «Hesap Açma ve Müşteri Kimlik Doğrulama için Genel Kılavuz» (2003), ABD Vatanseverlik Yasası (2001) FATF Karaparanın Aklanması için Kırk Dokuz Tavsiye, Karaparanın Aklanması Faaliyetlerinin Önlenmesi Kanunu (1996).
6. Firma yönetimi, bu genel politikanın uygulandığından emin olmak amacıyla ilgili kanun ve düzenlemelere uygunluğu ve karaparanın aklanmasının önlenmesini güvence altına almak amacıyla bir program oluşturmuş ve bunu devam ettirmektedir. Bu program, grubun tüm işletme birimleri, fonksiyonları ve tüzel kişileri kapsayacak şekilde karapara aklama ve terörün finansmanı gibi durumlara maruz kalma riskini etkin bir şekilde yönetmek amacıyla belirli düzenleme gerekliliklerinin konsolide bir çerçeve içerisinde grup genelinde koordinasyonunu sağlamayı amaçlamaktadır.
7. Firmanın ortaklarının her birinin AML ve KYC politikalarına uymaları gerekmektedir.
8. Tüm kimlik belirleme belgeleri ve hizmet kayıtları yasalarca belirlenmiş minimum saklama süresi boyunca tutulacaktır.
9. Tüm yeni çalışanlar, zorunlu yeni başlayan eğitim programı kapsamında karaparanın aklanmasının önlenmesi eğitimi alacaktır. İlgili tüm çalışanların da yılda bir kere AML ve KYC eğitimini tamamlaması gerekmektedir. Gündelik bazda AML ve KYC sorumluluklarına sahip tüm çalışanların ilave hedeflenmiş eğitim programlarına katılımları gerekmektedir.
10. Şirket, tamamen kendi takdirine bağlı olarak istediği herhangi bir zamanda Müşteriden işlem hesabı açılışında vermiş olduğu kayıt bilgilerini doğrulamasını talep etme hakkına sahiptir. Bu verinin doğrulanması amacıyla Şirket, Müşteriden şu belgelerin noter onaylı kopyalarını sağlamasını isteyebilir: pasaport, sürücü belgesi ya da nüfus cüzdanı; ikametgahın doğrulanması için banka hesap özetleri ya da elektrik-gaz faturası. Bazı durumlarda Şirket Müşterisinden kimlik belgesini yüzüne yakın tutarak çekeceği bir fotoğraf sağlamasını isteyebilir. Müşteri kimlik doğrulamaya ilişkin ayrıntılı gereklilikler Şirket'in resmi sitesinde bulunan AML Politikaları bölümünde yer almaktadır.
11. Doğrulama prosedürü, Müşterinin Şirketten bu gibi herhangi bir talep almaması halinde Müşteri kimlik verileri için zorunlu değildir. Müşteri, bu kişisel verilerin doğrulandığından emin olmak için Şirketin müşteri destek departmanına kimlik bilgilerini doğrulayan pasaport ya da diğer belgelerin birer kopyasını gönüllü olarak gönderebilir. Müşteri, banka havalesi yoluyla hesabına para yatırırken/hesabından para çekerken, banka işlemlerinin gerçekleştirilmesi ve işleme koyulması için gerekli ad ve adres bilgilerini tam olarak doğrulayan belgeleri sunmalıdır.
12. Herhangi Müşteri kayıt bilgisinin (tam adı, adresi ya da telefon numarası) değişmesi halinde, bu bilgilerin değiştirilmesi talebiyle birlikte Şirketin müşteri destek departmanıyla derhal iletişime geçmek ya da Müşteri Profilinde bu bilgileri yardım almaksızın değiştirmekle yükümlüdür.
12.1. Müşteri Profili kaydı sırasında verilen telefon numarasını değiştirmek için Müşterinin yeni telefon numarasının mülkiyetini doğrulayan bir belge (bir mobil servis sağlayıcı ile imzalanan sözleşme) ve Müşterinin kimliğini kendi yüzüne yakın tutarak çektiği bir fotoğraf sağlaması gerekir. Müşterinin kişisel bilgileri her iki belgede de aynı olmalıdır.
13. Bu belgelerin (ve kopyalarının) gerçekliğinden Müşteri sorumludur ve Müşteri, Şirketin bu belgelerin gerçekliğini doğrulamak için bu belgeleri veren kurumlar ile irtibata geçme hakkını kabul eder.